Evinizde geleceğin kod yazıcısı mı var? Çocukları kod yazmayı öğrenmeye ve programlama mantığını çözmeye yöneltecek birçok ilham verici araç vardır.
Aşağıda oyun yoluyla kod yazmayı öğretmeyi amaçlayan oyuncaklardan proje yapımını öğretmeyi amaçlayan donanım kitlerine ve oyunlaştırılmış yazılım öğrenme setlerine kadar birçok ürün yer almakta.
Bu ürünlerin fiyatı birkaç dolarlık uygulamalardan başlayıp 200 dolarlık aletlere kadar uzanmakta. Dolayısıyla her yaştan çocuk ve gence hitap edecek hediyeleri burada bulmak mümkün. İşte oyunların isimleri ve görseli;
Cubetto Oyun Seti
Üç ila altı yaş arası çocuklar için bir hediye arıyorsanız Primo Toys’un Cubetto oyun seti aradığınız mantık oyunları seti olabilir. Bu set daha okuma yazma bilmeyen çocuklara kod yazmanın temel ilkelerini öğretmeyi amaçlayan bir oyuncak.
Setin içindeki tekerlekli ahşap robot fiziksel bir kontrol paneli tahtası üzerine yön ve fonksiyon talimatı kalıplarını yerleştirerek “programlanıyor”. Bu set için herhangi bir uygulama gerekmiyor. Gerekli olan şeyler yalnızca pil ve robotla iletişimi sağlayan Bluetooth. Sette ayrıca öykü kitapları, robotun üzerinde gezineceği ve çocuklara robotu nasıl yönlendirecekleri konusunda fikir verecek şekilde tasarlanmış, renkli matlar halindeki haritalar da bulunmakta. Fiyatı 225 dolar.
Sam Labs Mucit Seti
Londra merkezli kod eğitimi şirketi Sam Labs eğitimle ilgili üretimlerini Nesnelerin İnterneti’ni basitleştirmeye odaklamış bir girişim. Şimdi de çocukların Bluetooth modüllerini kullanarak kendi internete bağlı cihazlarını geliştirecekleri, Sam Space adında bir dizi donanım parçası ve sürükle bırak kod yazma aracı içeren setlerini çıkarttılar. Setin kod yazma aracı aynı zamanda projelere JavaScript komutları girerek özel birtakım özellikler ekleme imkanı sunuyor.
Modüller setten ayrı olarak satın alınabiliyor ve içlerinde butonlar, LED lambalar, servolar, sürgüler, eğim sensörleri, ısı sensörleri, ışık sensörleri, DC motorları, elektrikli ziller gibi aparatlar bulunuyor. Sam Labs bu ürünün yedi yaş ve üzeri çocuklar için uygun olduğunu söylüyor. Fiyatı 99 pound.
BBC micro:bit Programlanabilir Board
BBC micro:bit sayıları giderek artan donanım hackerları düşünülerek tasarlanmış bir programlanabilir board. Peki çocuklar micro:bit’le ne yapabilir? Board üzerinde programlanabilir bir LED ekran, butonlar, hareket detektörü ve sensörler bulunuyor.
Bütün bunlar sürükle bırak kod bloğu editörleri veya metin editörleri ile kumanda edilebiliyor.Kod talimatları boarda Bluetooth üzerinden gönderiliyor. micro:bit’in internet sitesinde board kullanılarak yapılabilecek projelerle ilgili birçok fikir yer alıyor. Ürün esas olarak 11-12 yaşındaki çocuklar düşünülerek tasarlanmış ama daha büyük yaştaki gençler için de uygun. Fiyatı 29 dolar.
pi-topCEED Masaüstü Bilgisayar
Daha fazla özelliğe sahip bir donanıma sahip olmak ve kod yazma ortamı hakkında fikir sahibi olmak istiyorsanız bir Raspberry Pi masaüstü bilgisayarı olan pi-topCEED tam size göre. Bu bilgisayarda Pi’nin yerel Raspbian işletim sistemiyle firmanın kendi yazılım katmanı bir araya getirilmiş ve çocuklara bir yandan oyun oynarken bir yandan kod yazmayı öğrenebilecekleri CEED Evreni adı verilen özel bir MMORG hazırlanmış. Bilgisayar 8 yaş ve üzeri çocuklara hitap ediyor.
pi-topCEED’in 14 inch HD ekranının altındaki donanım rayına hem bilgisayarı çalıştıracak Pi hem de elektronik prototip parça üretmek için tasarlanan bir bord olan pi-topPROTO gibi ilave donanım parçaları konulabiliyor. Fiyatlar 115 dolardan başlıyor. Kendi klavye ve farenizi de almanız gerekmekte.
Resmi Raspberry Pi Projeleri Kitabı
Raspberry Pi’nin resmi dergisi olan MagPi’nin yayıncıları, Raspberry Pi’si olan ama programlanabilir donanımı tam kapasitesiyle kullanamayan çocuklar için proje fikirleriyle ilgili ayrıntılı çizimlerin olduğu rehberleri içeren bir proje kitabı yayınladılar.
Bu kitapta Retro bir oyun konsolu veya bileğe takılabilecek bir özel bilgisayar yapmaya yönelik projeler yer almakta. Kitabın ücretsiz olarak indirilebilecek bir dijital versiyonu da bulunmakta. Basılı versiyonunun fiyatı ise 16 dolar.
Flybrix LEGO Drone Kitleri
San Franciscolu startup Flybrix çocukların kendi uçan tasarımlarını yapmaları için LEGO ve droneları bir araya getiren bir kit çıkarttı. Kitte LEGO parçaları, uzatma kolları, motorlar ve Flybrix’in özel tasarımı parçalar bulunmakta ve lehim gerektirecek hiçbir parça bulunmamakta.
Ana kit 40 parçadan oluşuyor. Kitin içinde küçük bir quadrokopterin nasıl yapılacağına dair bir kılavuz da var. Daha pahalı kitlerde daha kompleks modeller ve çocukların temel tasarım üzerinde oynamalar yapabilecekleri fikirler ve oyunlar bulunmakta. Kit 14 ve üzeri yaş grubuna hitap ediyor. Fiyatı 189 dolardan başlıyor.
Box Island Kod Yazmayı Öğretme Oyunu
Eğer kendine ait bir tableti veya akıllı telefonu olan bir çocuğa hediye arıyorsanız Box Island’ın kod yazmayı öğreten bulmaca oyunu çocukları programcı olmaya teşvik eden makul fiyatlı bir seçenek. Oyunun ilk on seviyesi Android ve iOS için ücretsiz olarak indirilebiliyor. Sonraki bölümleri açabilmek için uygulamayı satın almak gerekiyor. Oyunun 90 seviyesi 7.99 dolara satın alınabiliyor.
Oyunda Hiro adında küp şeklinde bir karakteri kontrol ediyorsunuz. Hiro’nun görevi 3D bir dünyadaki bulmacaları çözmek. Bulmacalar da temel algoritma, pattern algılama, sekanslar ve döngülerle ilgili temel bilgiler vasıtasıyla çözülüyor. Box Island’ı oluşturan ekip oyunun her yaş grubuna uygun olduğunu söylüyor. Uygulama içi satın almalar 2.99 dolardan başlıyor.
CK for Modding Abonelik Hizmeti
Eğer bir Minecraft tutkununa hediye arıyorsanız, Londralı startup CK’in (eski adıyla Code Kingdoms) Minecraft modding ortamı üzerinden Java öğretmeyi amaçlayan bir abonelik hizmeti bulunmakta.
CK for Modding’in fiyatı aylık 9.99 pound (14.99 dolar). Bu ücret karşılığında çocuklar 40+ saatlik kod yazım kursu materyali (ve interaktif videolar), isteğe göre uyarlanabilir bir Minecraft sunucusu, CK’in web tabanlı kod editörüne erişim ve online destek elde ediyorlar. Fiyatı aylık 14.99 dolardan başlıyor.
Mimo Kod Yazmayı Öğretme Uygulaması
Mimo bilgisayar bilimleri derslerini birer dakikalık parçalara ayıran bir mobil eğitim uygulaması. Kurs içeriğinde Swift, HTML, CSS, JavaScript, Python, Ruby ve SQL var.
Uygulama esas olarak çocuklar için tasarlanmamış. Uygulamanın bit boyutundaki formatı ve yapılandırılmış arayüzü akıllı telefonu olan ve programcılığa merakı olan gençlere hitap ediyor. Uygulamada pasif yerine aktif öğrenimi teşvik eden oyunlar ve interaktif bölümler bulunmakta.
Mimo içeriğin bir kısmını ücretsiz olarak sunsa da tam erişim için abonelik gerekiyor. Uygulama şu an yalnızca iOS için ama Android versiyonu da yakında çıkmak üzere. Fiyatı 9.49 dolardan başlıyor.
Tynker Kod Öğrenme Abonelik Hizmeti
Eğer kod yazmaya meraklı bir çocuk için bir hediye arıyorsanız, Tynker’in oyunlu eğitim ortamı isabetli bir tercih olabilir. Tynker bu hizmetinde geniş bir yaklaşımla kod yazımını bir dizi uygulama, müfredat, günlük yarışmalar, oyun oluşturmaya ve paylaşmaya yönelik araçlar, Minecraft odaklı kurslar ve mobil uygulama geliştirme araçları vasıtasıyla öğretiyor.
Tynker’in web sitesinde farklı yaş gruplarına hitap eden birtakım ücretsiz kod yazma oyunları bulunmakta, fakat tüm eğitim programlarına ve 15’in üzerindeki programcılık kurslarına erişim için abonelik gerekiyor. Fiyatı üç aylık 48 dolar.
Kaynak: ihs.com.tr
7/24 WhatsApp Destek Hattı
Şu an çevrimiçiyiz, Yazılımlarımız ve hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için bize yazın!